8o Τεύχος-Σύνολο μαθητικών άρθρων:20

Παλαιότερα τεύχη:

Nέα του Σχολείου 

 Εκπαιδευτικές δράσεις με τους μαθητές του ΕΕΕΕΚ Άμφισσας

Κοινές εκπαιδευτικές δράσεις πραγματοποίησαν οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας με τους αντίστοιχους του ΕΕΕΕΚ Άμφισσας, στον χώρο του σχολείου τους, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας. Οι δράσεις είχαν σχεδιαστεί από τους καθηγητές του ΕΕΕΕΚ Άμφισσας. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε 2 ομάδες και έπαιξαν κέρλιγκ, μπότσια, ζωγράφισαν στην αίθουσα ζωγραφικής, έφτιαξαν ανεμόμυλους και γνώρισαν τα αρωματικά φυτά και είδαν τα φυτά στο θερμοκήπιο του σχολείου. Επίσης, οι μαθητές του 3ου Δημοτικού περιηγήθηκαν στους χώρους του σχολείου, στην αίθουσα υπολογιστών και στο εργαστήριο κεραμικής. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Διευθυντή του σχολείου κ. Κώστα Σωτηρίου, καθώς και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για τη ζεστή υποδοχή στον χώρο τους και για τις ενδιαφέρουσες και ευχάριστες εκπαιδευτικές δράσεις που οργάνωσαν και υλοποίησαν από κοινού οι μαθητές των δύο σχολείων.

      Μαθητής/τρια: Δ.ΕΛΕΝΗ
Τάξη: ΣΤ' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2024 - 2025

 

 Επίσκεψη των μαθητών του 3ου ΔΣ Άμφισσας στο επιβλητικό νεοκλασικό αρχοντικό Μοσκαχλαϊδή - Λαμπρόπουλου

Την ευκαιρία να επισκεφθούν ένα από τα ομορφότερα αρχοντικά της Άμφισσας είχαν οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας. Πιο συγκεκριμένα επισκέφθηκαν το αρχοντικό του Μοσκαχλαϊδή - Λαμπρόπουλου, ένα αμιγώς νεοκλασικό κτίσμα που βρίσκεται κοντά στο σχολείο μας. Το χτίσιμο του σπιτιού ξεκίνησε το 1889 και τελείωσε το 1904 . Ανήκε στον Γιάννη Μοσκαχλαϊδή, ευκατάστατο ελαιέμπορα με δραστηριότητα στην εξαγωγή ελιών στη Ρωσία. Είναι διώροφο, χτισμένο από πέτρα προερχόμενη από την Τήνο. Ολόκληρο το σπίτι στηρίζεται σε τέσσερις καμάρες οι οποίες βρίσκονται στο υπόγειο. Δείγμα αρχοντιάς αποτελούν οι ανάγλυφες ζωγραφικές οροφές τόσο του διαδρόμου όσο και του σαλονιού. Υπάρχουν στο εσωτερικό του οικήματος έπιπλα προερχόμενα τα περισσότερα από τη Ρωσία, καθώς και ένα μπαούλο με ρώσικα ρούβλια. Η όλη εκπαιδευτική δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλώσσας και στην ενότητα "Κατοικία". Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Έφη Καρδαρά και τον Λάμπρο Λαμπρόπουλο που έδωσαν τη δυνατότητα στους μαθητές του σχολείου να δουν από κοντά ένα από τα καλύτερα αρχοντικά της Άμφισσας!!!

      Μαθητής/τρια: Δ.ΕΛΕΝΗ
Τάξη: ΣΤ' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2024 - 2025

 

 Το HALLOWEEN στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας

Το Κέλτικο έθιμο του HALLOWEEN προσέγγισαν με βιωματικό τρόπο οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας μαζί με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό Αγγλικών του σχολείου. Στις 31 Οκτωβρίου που γιορτάζεται το συγκεκριμένο έθιμο στις Αγγλοσαξονικές χώρες, μικροί και μεγάλοι ντύνονται ανάλογα για να κάνουν το γνωστό "Trick or treat", για να απωθήσουν τα κακά πνεύματα. Οι μαθητές της Έκτης τάξης ντύθηκαν και βάφτηκαν αναλόγως και επισκέφθηκαν τους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων στον χώρο τους. Μια δράση που πραγματοποιήθηκε με βιωματικό τρόπο και στο πλαίσιο του μαθήματος των Αγγλικών, όπου οι μαθητές γνωρίζουν έθιμα άλλων χωρών.

      Μαθητής/τρια: Δ.ΕΛΕΝΗ
Τάξη: ΣΤ' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2024 - 2025

 

 Η αρχή της ανθρώπινης ζωής

Μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική δράση πραγματοποίησαν οι μαθητές των Γ΄ και ΣΤ΄ τάξεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας που αφορούσε την αρχή της ανθρώπινης ζωής και ομιλήτρια την παιδίατρο κ. Κάκκου - Ιωάννου Μαρία. Η κ. Κάκκου μίλησε στους μαθητές για το αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου, την ανάπτυξη του εμβρύου, τη γέννηση των μωρών, για τις πρώτες μέρες της ζωής τους και το φαινόμενο των διδύμων. Η όλη δράση έγινε στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων των δύο τάξεων και στη θεματολογία "Η ανάπτυξη του ανθρώπινου σώματος" και "Υγιείς σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα" και οργανώθηκε από την εκπαιδευτικό Αγγλικών του σχολείου. Ευχαριστούμε την κ. Κάκκου για την ενημέρωση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, για την πολύ ωραία παρουσίαση που επιμελήθηκε και για την εποικοδομητική διαλογική συζήτηση με τους μαθητές.

      Μαθητής/τρια: Β.ΘΕΟΔΩΡΑ
Τάξη: ΣΤ' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2024 - 2025

 

 Δείτε περισσότερα...

 

Οι βιβλιοφάγοι προτείνουν 

 Όλιβερ Τουίστ

Ένα αγόρι γεννιέται σε ένα φτωχοκομείο και η μητέρα του πεθαίνει στην γέννα.Το όνομά του είναι Όλιβερ Τουίστ. Η απόγνωση θα τον οδηγήσει με τα πόδια για το Λονδίνο. Εκεί θα μπλέξει με κακοποιούς όπου ένας καλοκάγαθος άνθρωπος θα προσπαθήσει να τον γλιτώσει. Η τύχη όμως του επιφυλάσσει νέες δυσκολίες.....

      Μαθητής/τρια: ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ - ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Τ.
Τάξη: ΣΤ' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2024 - 2025

 

 Δείτε περισσότερα...

 

Ο κόσμος της φύσης 

Εθνικός Δρυμός Παρνασσού

Στα όρια των νομών Φωκίδας και Βοιωτίας μεταξύ Αράχωβας, Δελφών και Επτάλοφου ιδρύθηκε το 1938 ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού.
Ο δρυμός φιλοξενεί σημαντικό αριθμό φυτών, με τα περισσότερα στις ψηλότερες κορυφές του Παρνασσού. Κυριαρχεί η Κεφαλληνιακή ελάτη, επίσης συναντά κανείς πολλά είδη αγριοκορομηλιάς, κράταιγου και αρκεύθου. Στα βορειοανατολικά του βουνού υπάρχουν συστάδες από μαύρη πεύκη.
Ο Παρνασσός είναι ένα βουνό πλούσιο σε ερπετά, έντομα , πουλιά και θηλαστικά. Η πανίδα αποτελείται από ζώα κοινά στον Ελληνικό χώρο όπως η αλεπού, ο ασβός, ο λαγός, ο σκίουρος και άλλα είδη τρωκτικών καθώς και εντομοφάγα. Το κουνάβι, το αγριογούρουνο, το τσακάλι είναι σπάνια και ακόμα σπανιότερος είναι ο λύκος που κατεβαίνει κατά τις βαρυχειμωνιές από την Πίνδο.
Έξω από τα πυκνά δάση οι γύπες, αετοί και μικρότερα αρπακτικά διατηρούν ακόμη σημαντικούς πληθυσμούς που περιλαμβάνουν όρνια, γυπαετούς, χρυσαετούς και περιστασιακά σπιζαετούς , γεράκια και πολλά άλλα. Ερπετά και έντομα εκπροσωπούνται επίσης ικανοποιητικά!

      Μαθητής/τρια: ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Λ.
Τάξη: ΣΤ' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2024 - 2025

 

Δείτε περισσότερα...

Διάσημοι Τόποι 

Μαδρίτη

Η Μαδρίτη θεωρείται η βασίλισσα της Ισπανίας. Είναι μία σύγχρονη μεγαλούπολη με πολλούς αθέατους θησαυρούς και αξιοθέατα. Στη Μαδρίτη μπορεί κανείς να βρει πολύ καλό φαγητό, το θρυλικό «σπίτι» της Ρεάλ Μαδρίτης, το στάδιο Santiago Bernabeu και να δει τις περίφημες ταυρομαχίες.
Η Μαδρίτη είναι μία μοναδική πόλη με τεράστια ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά, έχει μεγάλες λεωφόρους, όπως η πασίγνωστη Gran Via, αλλά και γραφικά στενά, πανέμορφες πλατείες και καταπράσινα πάρκα. Στο Εθνικό Μουσείο Reina Sofia φιλοξενείται το πιο σημαντικό έργο στην παγκόσμια ιστορία,η Guernica του διάσημου καλλιτέχνηΠάμπλο Πικάσο, η οποία συμβολίζει τις ελευθερίες του λαού των Βάσκων από τους γερμανούς.
Το παλάτι της Μαδρίτης, είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα παλάτια ολόκληρης της Ευρώπης, και «κρύβει» μέσα του σημαντικούς ιστορικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς που αποκαλύπτουν πολλά για τη διαδρομή της Ισπανίας μέσα στους αιώνες. Αποτελείται από 3.000 δωμάτια και έχει εκθέματα από τα χρόνια της μεγάλης Ισπανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και σημαντικά έργα Ισπανών καλλιτεχνών. Έχει πανέμορφους, καταπράσινους κήπους.
Αν κάποιος πάει στη Μαδρίτη, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί το γήπεδο της Ρέαλ Μαδρίτης, το στάδιο Σαντιάγο Μπερναμπέου. Είναι το πιο σύγχρονο γήπεδο στον κόσμο. Και έχει χωρητικότητα 85.000 θεατών.

      Μαθητής/τρια: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Μ.
Τάξη: ΣΤ' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2024 - 2025

 

 Δείτε περισσότερα...

Ταξιδεύοντας στο παρελθόν 

 Πολυτεχνείο 1973

«Ψωμί ,Παιδεία , Ελευθερία»
Η Ελλάδα από το 1967 έως το 1974 είχε ως πολίτευμα τη δικτατορία , καθώς μια ομάδα στρατιωτικών είχε καταλύσει τη δημοκρατία και ανέλαβε την εξουσία με τα όπλα , δηλαδή χρησιμοποιώντας τη δύναμη του στρατού.
Η δικτατορία είχε καταλύσει τις ατομικές ελευθερίες , είχε διαλύσει τα πολιτικά κόμματα και είχε φυλακίσει, εξορίσει και βασανίσει πολιτικά πρόσωπα και πολίτες με κριτήριο τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Σε όλη τη διάρκεια της χούντας υπήρξαν αντιδικτατορικές εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες .
Τιμούμε την επέτειο της αιματηρής εξέγερσης που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου 1973 και ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες αργότερα στις 17 Νοεμβρίου 1973 με βίαιο τρόπο και την εισβολή ενός τανκ στην κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου Αθηνών.
Οι φοιτητές είχαν κλειστεί μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου από το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου και προσπαθούσαν να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών. Από τον πρόχειρο αυτοσχέδιο ραδιοφωνικό σταθμό , που είχαν στήσει ενημέρωναν τους κατοίκους της Αθήνας και τους καλούσαν να τους συμπαρασταθούν στον αγώνα τους.
Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν « Ψωμί, Παιδεία , Ελευθερία».
Έξω από το Πολυτεχνείο και στους γύρω δρόμους συγκεντρώθηκαν πολλοί πολίτες για να ενωθούν με τους φοιτητές . Η εξέγερση των φοιτητών κατεστάλη αιματηρά το πρωί της 17ης Νοεμβρίου , με την είσοδο άρματος μάχης στο χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα στενά γύρω από το Πολυτεχνείο και σε άλλους δρόμους της Αθήνας .
Μετά τα γεγονότα ανατράπηκε ο Γ. Παπαδόπουλος , ο ισχυρός άντρας της χούντας
Τη 17η Νοέμβρη κάθε χρόνο , χιλιάδες κόσμου συρρέει στο Πολυτεχνείο να αφήσει ένα λουλούδι και να τιμήσει τη μνήμη όσων χάθηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

      Μαθητής/τρια: ΜΑΡΙΟΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ Δ.
Τάξη: ΣΤ' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2024 - 2025

 

  Δείτε περισσότερα...

 

'Εθιμα του τόπου μου 

"Διάκεια"

Στην Αρτοτίνα, την γενέτειρα του Αθανάσιου Διάκου, διοργανώνονται κάθε χρόνο τα «Διάκεια» προς τιμήν του Έλληνα ήρωα της Επανάστασης.
Παραδοσιακά, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρτοτινών «Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρτοτινών Μεσολογγίου «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ» και τον Δήμο Δωρίδας διοργανώνουν αυτή την αθλητική και πολιτισμική γιορτή. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, με πρωταγωνιστές όμως τους μικρούς μας φίλους που συμμετέχουν στις αθλητικούς αγώνες που περιλαμβάνουν αγώνες στίβου, λιθοβολίας και ποδοσφαίρου.

Οι εκδηλώσεις διαρκούν πέντε ημέρες με την συμμετοχή πολλών επισκεπτών από τα χωριά της Ρούμελης αλλά και επισκέπτες από όλη την χώρα. Τα παραδοσιακά γλέντια και η αυθεντική ρουμελιώτικη ψυχαγωγία υπόσχονται να προσφέρουν στους επισκέπτη αξέχαστες αναμνήσεις και εμπειρίες.

      Μαθητής/τρια: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Ν.
Τάξη:
ΣΤ' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2024 - 2025

 

 Δείτε περισσότερα...

Παράξενα και ωραία!!! 

 Ο περίεργος κόσμος που ζούμε!!!

1. Σύμφωνα με έρευνες, μια γάτα ως κατοικίδιο μειώνει κατά 30% τους κινδύνους καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
2. Το βαρύτερο μωρό που γεννήθηκε ποτέ ήταν ένα αγοράκι που ζύγιζε περίπου 10 κιλά. Το παιδί γεννήθηκε το 1955 στην Ιταλία.
3. Στη Νότια Κορέα είθισται να κάνεις δώρο χαρτί υγείας σε κάποιον φίλο ή συγγενή που μετακομίζει σε ένα καινούργιο σπίτι!
4. Τα περισσότερα κατοικίδια ανά νοικοκυριό συναντώνται στη Νέα Ζηλανδία. 68% των σπιτιών έχουν ζωάκια.
5. Το επιτραπέζιο παιχνίδι ”φιδάκι” που λίγο πολύ παίζαμε όλοι παιδιά προέρχεται από την Ινδία.
6. Τα χταπόδια έχουν τρεις καρδιές όπως και
τα καλαμάρια. Η μία αντλεί αίμα σε ολόκληρο το σύστημά του και οι άλλες δύο είναι αφιερωμένες μόνο στα βράγχια.
7. Η γλώσσα της μπλε φάλαινας ζυγίζει όσο ένας ελέφαντας
Η καρδιά τους, εν τω μεταξύ, μπορεί να ζυγίζει σχεδόν έναν τόνο και χρειάζεται να χτυπά μόνο μία φορά κάθε δέκα δευτερόλεπτα
Η γλώσσα της μπλε φάλαινας ζυγίζει όσο ένας ελέφαντας
Η καρδιά τους, εν τω μεταξύ, μπορεί να ζυγίζει σχεδόν έναν τόνο και χρειάζεται να χτυπά μόνο μία φορά κάθε δέκα δευτερόλεπτα
8. Το Άγαλμα της Ελευθερίας ήταν κάποτε φάρος.
Περίπου ένα μήνα μετά την αφιέρωση του αγάλματος το 1886, έγινε φάρος για 16 χρόνια, με τη δάδα του ορατή από 24 μίλια μακριά.
9. Οι αγελάδες της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' κοιμούνται σε στρώματα νερού.
10. Η καραμέλα PEZ επινοήθηκε για να βοηθήσει τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα.

      Μαθητής/τρια: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ.
Τάξη: ΣΤ' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2024 - 2025

 

 Δείτε περισσότερα...

Oμορφιές της Ελλάδος 

 Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών

Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών μπορεί να χαρακτηρισθεί ένα από τα πλέον σημαντικά ιστορικά μνημεία του ελληνικού πολιτισμού, συγκεντρώνοντας πλήθος τουριστών από κάθε γωνιά της γης. Οι Μυκήνες είναι αρχαία πόλη του νομού Αργολίδας και βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, το οποίο υπήρξε το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1350 π.Χ. -1200 π.Χ.) στην Ελλάδα.
Η μυθολογία εμφανίζει τον Περσέα, γιό του Δία και της Δανάης, κόρης του βασιλιά του Άργους ως ιδρυτή των Μυκηνών. Σχετικά με την ονομασία της πόλης, έχουν καταγραφεί δύο θεωρίες. Η πρώτη, παρουσιάζει τον Περσέα να ονόμασε τη νέα πόλη Μυκήνες επειδή εκεί έπεσε ο μύκης του ξίφους του και η δεύτερη συσχετίζει την ονομασία με την ανακάλυψη μίας πηγής με άφθονο νερό κάτω από τη ρίζα ενός μύκητος ( μανιταριού).

Γενικότερα και μιλώντας με καθαρά ιστορικά στοιχεία, μπορούμε να πούμε ότι Μυκηναϊκός ονομάστηκε ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε με κέντρο τις Μυκήνες τη λεγόμενη «μυκηναϊκή» ή «υστεροελλαδική» περίοδο της αρχαίας ιστορίας. H περίοδος αυτή χωρίζεται στην πρώιμη υστεροελλαδική περίοδο (1600 - 1500 π.χ.), στη μέση υστεροελλαδική περίοδο (1500 - 1400 π.χ.) και στη νεώτερη υστεροελλαδική περίοδο (1400 - 1100 π.χ.), όταν αλλεπάλληλες καταστροφές οδήγησαν στην οριστική παρακμή του μυκηναϊκού πολιτισμού. Ωστόσο, ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου μπορεί να δει πληθώρα αξιόλογων μνημείων απαράμιλλης ιστορικής σημασίας.

Ξεκινώντας την περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο, μπορεί κάποιος να θαυμάσει τα σπουδαία ανάκτορα των Μυκηνών, τα οποία άρχισαν να οικοδομούνται περί το 1350 π.χ. στην Υστεροελλαδική περίοδο, στο υψηλότερο σημείο του λόφου. Την ίδια χρονολογική περίοδο ξεκίνησε και η οχύρωση της ακρόπολης με τα τεράστια κυκλώπεια τείχη, των οποίων ο τρόπος κατασκευής αποτελεί ασύλληπτο επίτευγμα για εκείνη την εποχή. Εκατό χρόνια αργότερα, κτίσθηκε η Πύλη των Λεόντων, που αναπαριστά δύο λιοντάρια, ως φύλακες της Ακρόπολης και αποτελεί ιδιαίτερα αξιόλογο μνημείο για τον επισκέπτη του χώρου. Επίσης, αξιόλογα μνημεία μπορούν να χαρακτηριστούν τα ταφικά συγκροτήματα των Μυκηνών, τα οποία αποτελούνται από τον Ταφικό Κύκλο Α, που διαμορφώθηκε σε χώρο προγονολατρείας και τον Ταφικό Κύκλο Β, ο οποίος συμπεριλαμβάνει τέσσερις θολωτούς τάφους. Ένας από αυτούς είναι ο θολωτός τάφος γνωστός ως «θησαυρός του Ατρέα», με την ψηλή κυψελοειδή θόλο, ο οποίος είναι ένα ακόμα περίτεχνο έργο των αρχαίων ελλήνων.

Ο επισκέπτης, έπειτα από ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης των Μυκηνών μπορεί να διαπιστώσει εκ του σύνεγγης την μεγαλοπρέπεια και τη σημασία όλων των μνημείων, που ανήκουν στην ελληνική πολιτισμική κληρονομιά. Επίσης, από τον Ιούλιο του 2003 λειτουργεί το Μουσείο των Μυκηνών, όπου εκτίθενται, μέσα σε κομψές προθήκες, οι περισσότεροι σημαντικοί θησαυροί και τα ευρήματα που έφεραν στο φώς οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο. Ωστόσο, οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου ολοκληρώνεται μετά από την ξενάγηση στα σωζόμενα ερείπια, εκ των οποίων τα πλέον δημοφιλή είναι οι δυο ταφικοί βασιλικοί περίβολοι Α και Β, ο θησαυρός του Ατρέα, ο θολωτός τάφος της Κλυταιμνήστρας, η Πύλη των Λεόντων, το Βασιλικό ανάκτορο, ο ναός, η Βόρεια Πύλη καθώς και η Υπόγεια δεξαμενή.

Ο επισκέπτης πρέπει να γνωρίζει ακόμα, ότι ο χώρος προστατεύεται από την UNESCO και ως μνημείο οικουμενικής πολιτισμικής κληρονομίας προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

      Μαθητής/τρια: ΗΛΙΑΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δ.
Τάξη: ΣΤ' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2024 - 2025

 

  Δείτε περισσότερα...

 

Αξιοθέατα της Άμφισσας 

Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης - Οικία Πανουργιά

Μια νέα μουσειακή δομή απέκτησε η πόλη της Άμφισσας αφιερωμένη στη συντήρηση και διάδοση της ιστορικής μνήμης αναφορικά με τη σπουδαία συμβολή της ευρύτερης περιοχής της Φωκίδας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 και στην Εθνική Παλιγγενεσία.
Στον όροφο της οικίας του οπλαρχηγού Πανουργιά που στεγάζεται το Μουσείο αναπτύσσεται η μόνιμη θεματική έκθεση με τίτλο «1821: Όψεις του Αγώνα της Ανεξαρτησίας». Μία αφήγηση διαρθρωμένη σε πέντε μέρη, όσα δηλαδή και τα δωμάτια του ορόφου. Ενώ το ισόγειο του κτηρίου διατίθεται για περιοδικές δράσεις, συναφείς με τη θεματολογία της μόνιμης έκθεσης.
Τη μουσειολογική μελέτη του νέου μουσείου συνέταξε κι επιμελήθηκε η μουσειολόγος Άρτεμις Σταματέλου, με τη συνδρομή της Μαιρηνίκης Κουτσούκου. Σημαντική ήταν και η συμβολή του Θεόδωρου Χρ. Γκούμα που εμπλούτισε την έκθεση με αυθεντικά τεκμήρια απ' τη συλλογή του.
Σκοπός του μουσείου είναι ο συνδυασμός της αξιοποίησης του ιστορικού αυτού οικοδομήματος για την παροχή έγκυρης ιστορικής ενημέρωσης, την παρουσίαση πτυχών του εθνικού ιστορικού αφηγήματος σε δημόσιο χώρο της περιοχής μας καθώς και την ταυτόχρονη ενδυνάμωση της τοπικής μνήμης. Το σύνολο της παραπάνω στοχοθεσίας επιτεύχθηκε χάρη στη δημιουργία ενός προσφιλούς στο κοινό και οικείου μέσου επικοινωνίας, μίας μουσειακής έκθεσης.

Ο νέος μουσειακός χώρος έρχεται να προστεθεί στην κατεξοχήν περιοχή μουσείων και μνημείων της πόλης της Άμφισσας – στη «Γειτονιά των Μουσείων», σε άμεση σύνδεση με το κάστρο της πόλης και εντάσσεται ως ένα επισκέψιμο σημείο ενδιαφέροντος στις δύο σηματοδοτημένες ιστορικές-πολιτιστικές πεζοδιαδρομές.
Το σύνολο της έκθεσης, με εύληπτο τρόπο και με διαδραστικό χαρακτήρα παρέχει στους επισκέπτες δυναμικές αφορμές για: να συζητήσουν ιστορικά γεγονότα και πτυχές της ζωής στην περιοχή τον καιρό της Ελληνικής Επανάστασης και των πρώτων χρόνων της απελευθέρωσης, να μάθουν για την προσωπικότητα και τη ζωή του οπλαρχηγού Πανουργιά καθώς και να ανακαλύψουν γενικότερες πτυχές της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας της Φωκίδας

Δείτε εδώ την αφήγηση της έκθεσης του Μουσείου: Των Δρ Γιώργου Τζεδόπουλου και Αρτέμιδος Σταματέλου*
https://amfissacity.blogspot.com/2019/03/blog-post.html

      Μαθητής/τρια: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τ.
Τάξη: ΣΤ' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2024 - 2025

 

 Δείτε περισσότερα...

 

Μαγειρεύοντας περίεργα 

Παγωτό μπανάνα με σοκολάτα για παιδιά

Υλικά
4 μπανάνες
3 κουταλιές μέλι
Τρίμμα σοκολάτας

Οδηγίες μαγειρέματος
Κόβουμε σε φέτες τις μπανάνες και τις βάζουμε σε ένα ταψί και έπειτα στην κατάψυξη για μερικές ώρες.
Αφού παγώσουν τις βγάζουμε και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ και βάζουμε το μέλι αφού ασπρίσει το μείγμα της μπανάνας και αλλάξει υφή.
Βάζουμε σε ένα μπολ το μείγμα και πασπαλίζουμε με το τρίμμα σοκολάτας και ανακατεύουμε να πάει παντού. Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και βάζουμε στην κατάψυξη.

      Μαθητής/τρια: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Σ.
Τάξη: ΣΤ' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2024 - 2025

 

Σουφλέ Ζυμαρικών

ΥΛΙΚΑ:
500 γρ. Πέννες Ριγκάτε
6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια σε ροδέλες
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
100 γρ. πεκορίνο τριμμένο
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
500 ml κρέμα γάλακτος light
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και την βάζουμε σε υψηλή φωτιά.
Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε 35 γρ. αλάτι και ρίχνουμε τις Πέννε Ριγκάτε MISKO. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στην συσκευασία.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το bacon για 3-4 λεπτά να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Μεταφέρουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Ζεσταίνουμε άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με την μισή ποσότητα τυριών, το μοσχοκάρυδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ρίχνουμε στο μπολ τα ζυμαρικά, το bacon και τα σοταρισμένα κρεμμύδια και ανακατεύουμε απαλά.
Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του μπολ σε ελαφρώς λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά.
Ψήνουμε τα ζυμαρικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να λιώσει και να ροδίσει το τυρί στην επιφάνειά τους.
Αφήνουμε το σουφλέ να σταθεί για 7-8 λεπτά και σερβίρουμε.

      Μαθητής/τρια: ΕΦΡΑΙΜ Γ.
Τάξη: ΣΤ' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2024 - 2025

 

 Δείτε περισσότερα...

Με το χαμόγελο στα χείλη!!! 

 Πρώτη μέρα στο σχολείο!!!

Η δασκάλα είναι μια πενηντάχρονη γεροντοκόρη, συντηρητική, που απεχθάνεται τα υποκοριστικά στα βαφτιστικά ονόματα. Κάποια στιγμή ρωτά τα ονόματα των παιδιών.
-Πώς σε λένε αγοράκι; ρωτά ένα από τα παιδιά της τάξης.
-Μάικλ, κυρία, απαντά ο μικρός. Η δασκάλα ταράζεται και φωνάζει:
-Μάικλ;;;
Ο παπάς σε βάφτισε Μιχαήλ! Τ’ ακούς;
Το παιδί στραβοκαταπίνει, ενώ η δασκάλα ρωτάει άλλο αγόρι.
Εσύ πώς λέγεσαι;
- Γαβρίλο
Η δασκάλα κοκκινίζει και φωνάζει δυνατά:
- Τι θα πει Γαβρίλος; Ο παπάς σε βάφτισε Γαβριήλ!
Πιάνει λοιπόν και ένα τρίτο αγόρι.
- Εσένα, πώς σε λένε;
Το παιδί φοβισμένο απαντά:
- Εμένα, κυρία, με λένε Πετρουήλ!!!

      Μαθητής/τρια: Μ.ΝΙΚΙΤΑ
Τάξη: ΣΤ' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2024 - 2025

 

 Η Κλημεντίνη

Ένας ληστής, αφού διέρρηξε ένα σπίτι, πιάνει ομήρους ένα ηλικιωμένο ζευγάρι. Θέλοντας να σκοτώσει ένα από τους δύο, προσπαθεί να αποφασίσει. Ρωτά τη γυναίκα:
-Πώς σε λένε εσένα;
-Κλημεντίνη.
-Α! έτσι λένε τη μάνα μου, δεν θα σε πειράξω εσένα.
Στη συνέχεια ρωτάει τον άντρα
-Πώς σε λένε εσένα;
-Παναγιώτη, αλλά με φωνάζουν και Κλημεντίνη…

      Μαθητής/τρια: Σ.ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Τάξη: ΣΤ' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2024 - 2025

 

 Δείτε περισσότερα...

Σινεφίλ 

 Βαϊάνα

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Ωκεανία από την Disney
Με πρωταγωνίστρια μια τολμηρή έφηβη με πάθος για τον απαγορευμένο ωκεανό και συνοδοιπόρο τον πληθωρικό ημίθεο Μάουι, η ταινία των Walt Disney Animation Studios μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο της Ωκεανίας παρέα με μυθικά πλάσματα και πολλούς αξέχαστους χαρακτήρες – από τον επιβλητικό αρχηγό μιας αρχαίας φυλής μέχρι ένα εγωκεντρικό παραφορτωμένο καβούρι.

Σύνοψη


Για πολλές γενιές, ένας φιλήσυχος λαός ζει σε ένα νησί του Ειρηνικού. Πέρα από τον ύφαλο όμως παραμονεύει ένα μεγάλο κακό. Ο θρύλος μιλάει για έναν ήρωα που θα ταξιδέψει για να βρει τον ημίθεο Μάουι. Αυτή είναι η ιστορία της Βαϊάνα που θα αναλάβει την επικίνδυνη αποστολή για να σώσει τον λαό της. Η Βαϊάνα είναι η 16χρονη κόρη του αρχηγού Τούι. Είναι γενναία, αποφασιστική, γενναιόψυχη και απίστευτα έξυπνη. Είναι ανυποχώρητη και έχει βαθιά σύνδεση με τον ωκεανό.

      Μαθητής/τρια: ΚΑΛΛΙΟΠΗ Μ.
Τάξη: ΣΤ' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2024 - 2025

 

 Δείτε περισσότερα...